Taianomaiset revontulet

Tiesitkö, että kaasut vaikuttavat siihen, miltä värit näyttävät?

Värit
Revontulet voivat näkyä eri väreissä, ja värit vaihtelevat sen mukaan, kuinka korkealla ilmakehässä ilmiö tapahtuu. Vihreä on revontulien yleisin väri.
Kuva: Unni Bekkevold

Revontulet ovat lumoava näky, ja monet matkaavat pohjoiselle pallonpuoliskolle näkemään tämän uskomattoman valoshow’n. Revontulien värit näyttävät aina erilaisilta. Joskus horisontissa näkyy välkähdys vihreää, kun taas joskus taivaalla tanssivat vihreän, punaisen, violetin ja sinisen kiemurtelevat kuviot.

Mikä synnyttää revontulet?
Ilmiötä kutsutaan yleisesti nimityksellä aurora polaris. Pohjoisella pallonpuoliskolla revontulia kutsutaan nimityksellä aurora borealis kun taas eteläisellä pallonpuoliskolla niiden nimitys on aurora australis. Revontulet ovat fysiikan ilmiö, joka alkaa Auringossa. Aurinko kiertää akselinsa ympäri ja synnyttää aurinkotuulta. Aurinkotuuli on varautuneiden hiukkasten virtaus, joka sisältää pääasiassa suuren energian elektroneja ja protoneja. Hiukkaset kulkevat kahdeksan miljoonan kilometrin tuntinopeudella pitkän matkan maapalloa kohti. 150 miljoonan kilometrin matka kestää niiltä 18 tuntia. Maapallon magneettikentät vetävät hiukkasia puoleensa. Kun ne osuvat Maan ilmakehään suurella nopeudella, törmäys saa ilmakehän kaasut loistamaan, kun niihin siirtyy energiaa. Tämä tapahtuu yleensä ilmakehän yläosassa, noin 80–300 kilometrin korkeudessa maanpinnasta, ja harvoin yli 500 kilometrin korkeudessa.

Katso aiheesta video osoitteessa visitnorway.com, jossa ilmiö selitetään.

Missä ja milloin revontulia voi nähdä?
Auringon aktiivisuus säätelee sitä, miten usein revontulia ilmenee ja kuinka voimakkaita ne ovat. Ilmiö tapahtuu, kun aurinkotuuli on tavallista voimakkaampaa. Kuitenkin maapallon oma magneettikenttä ja ilmakenttä määräävät sen, miltä revontulet näyttävät. Revontulia voi nähdä pohjoisella pallonpuoliskolla soikealla alueella, jonka keskipisteessä magneettinen napa on.

Jos haluat nähdä revontulia, sinun kannattaa matkustaa pohjoiseen. Parhaat mahdollisuudet revontulien näkemiselle on talvikuukausina syyskuusta huhtikuuhun, ja niitä näkee todennäköisimmin keskiyötä edeltävien tuntien aikana tähtitaivaalla, kun kuunvaloa on vähän.

Täältä löytyy tietoa revontulien ennustamisesta ja seurannasta.

Teksti: Unni Bekkevold
Valokuva: Shutterstock