Kaasumoottoreita Vaasasta

AGAn kaasusekoitusaseman avulla Wärtsilä saa hankittua tietoa, joka mahdollistaa maakaasupohjaisten moottoreiden myymistä aina uusille alueille ja markkinoille.

Wärtsilän tehtaalla Vaasassa valmistetaan suuria maakaasupohjaisia moottoreita, joita käytetään laivoissa ja voimalaitoksissa. Moottorit painavat 14-300 tonnia ja voivat olla mitoiltaan noin 13 metriä pitkiä ja 5 metriä korkeita. Niiden liikuttamiseen tarvitaan ilmatyynytasoja, kuorma-autoja ja muita erikoisalustoja.

Epäpuhdas maakaasu on saatava toimimaan moottoreissa
Metaani on puhdasta maakaasua, mutta eripuolilla maailmaa esiintyvissä varannoissa se on usein epäpuhdasta. Koska maakaasu otetaan suoraan sen lähteestä, on moottoreiden pystyttävä toimimaan optimaalisesti kaikenlaisilla maakaasuseoksilla. Wärtsilän on siis saatava moottori jo Vaasan tehtaalla toimimaan juuri sellaisella polttoaineella, jota asiakas käyttää. Tämä säästää aikaa, rahaa ja resursseja kun testaus on suoritettu ennen moottorin toimitusta.

”AGA kaasusekoitusasema on mahdollistanut testejä ja koeajoja hyvin erilaisilla kaasulaaduilla. Laite on toiminut tarkasti ja automaattisesti, joten moottoritestaus sekä optimointi on ollut tehokasta. Tämän sekoitusaseman avulla olemme hankkineet tietoa, joka on mahdollistanut moottoreidemme myyntiä uusille alueille. Pystymme varmistamaan, että asiakkaat saavat mahdollisimman hyvää tehoa ulos moottoreistaan mitä erikoisimmilla kaasuilla”, sanooWärtsilä Finlandin laboratoriopäällikkö Christer Wik.

Mitä paremmin moottori toimii, sitä vähemmän syntyy päästöjä
AGAn projektipäällikkö Simo Siltalan mukaan AGAn osaamisaluetta ovat kaasut sekä niiden fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet. ”Osaamme myös suunnitella ja tehdä laitteistoja mm. kaasujen sekoitukseen huomioiden kunkin kaasun erityisvaatimukset esimerkiksi tiivistemateriaalien osalta. Tässä kohteessa oli vielä erityishuomion kohteena paineet, tarvittavat lämpötilat ja sallitut seossuhteet, etteivät kaasut sekoituksen jälkeen enää tiivistyisi putkessa. Valmistimme Wärtsilälle kaasusekoitusaseman kokonaispakettina, kahteen konttiin asennettuna”.

”Kun moottori toimii optimaalisesti, sen hyötysuhde on maksimoitu ja päästöt ovat minimissään. Optimaalisesti toimiva moottori ottaa myös kuormaa nopeasti sekä pitää paineet ja osien lämpötilat sallituilla tasoilla. AGAn luja osaaminen oli edellytys tämän testausjärjestelmän toteuttamiselle”, päättää Christer Wik tyytyväisenä.

 

Teksti: Laura Kultaranta

 

Wärtsilä on vuonna 1834 perustettu suomalainen yritys, joka on listattu Helsingin Pörssissä. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Wärtsilä Finland Oy on Wärtsilän suurin tytäryhtiö. Yhtiö työllistää Suomessa noin 3600 ammattilaista ja lähes 50 kansallisuutta, jotka sijoittuvat Vaasaan, Turkuun, Helsinkiin ja Espooseen. Tutkimus & Kehitys osaston moottoritestauksen parissa työskentelee noin 140 henkilöä Vaasassa.