Helium

Alkuaine helium on väritön ja hajuton jalokaasu. Heliumilla on kaikista alkuaineista matalin kiehumispiste. Helium voi esiintyä kiinteässä muodossa vain korkeassa paineessa. Helium on sekä kaikkein kylmin alkuaine että huonoiten liukeneva kaasu. Koska heliumatomit ovat pieniä eivätkä pääasiallisesti reagoi muiden aineiden kanssa, se katoaa säiliöstään monia muita aineita nopeammin. Myös heliumtäytteinen ilmapallo kutistuu nopeammin kuin ilmalla täytetty ilmapallo.

Lähes maailmankaikkeuden yleisin
Helium on lähes universumin yleisin aine. Vain vetyä on sitä enemmän. Heliumia kehittyy suurina määrinä kuumissa tähdissä. Yleinen käsitys on, että suuri osa heliumista muodostui alkuräjähdyksessä, mutta sitä muodostuu edelleen auringossa ja muissa tähdissä vety-ydinten fuusioituessa heliumiksi.  Tästä kehittyy valtavia määriä energiaa.

Hengenvaarallinen Aku Ankka
Aku Ankka -äänen, jossa äänen sävyä muutetaan puhtaalla heliumilla, aiheuttaa äänen liikkuminen nopeammin heliumissa kuin ilmassa. Äänen muuttaminen painavammalla jalokaasulla, kuten xenonilla on päin vastainen vaikutus. Tämä ei ole kuitenkaan suositeltavaa kummallakaan kaasulla. Helium voi olla suorastaan hengenvaarallinen, kun hapen määrä veressä pienenee nopeasti ja ihminen menee tajuttomaksi. Tämä voi aiheuttaa kuoleman tai hapen puutteesta johtuvan aivovamman.

Löydetty auringonpimennyksen aikana
Kaksi tutkijaa, ranskalainen Pierre Jules César Janssen ja englantilainen Joseph Norman Lockyer löysivät heliumin auringonpimennyksen aikana vuonna 1868. Tutkijat havaitsivat siihen asti tuntemattoman alkuaineen auringon spektrilinjassa. Uusi alkuaine nimettiin heliumiksi kreikkalaisen aurinkoa tarkoittavan sanan, helioksen mukaan.

Monia käyttökohteita
Helium on maailman kysytyin aine suprajohtavien magneettien jäähdytykseen sairaaloiden magneettikuvausyksiköissä. Toinen suuri heliumin käyttäjä on elektroniikkateollisuus, erityisesti piikiekkojen valmistajat. Heliumia käytetään myös voimakkaiden magneettikenttien luomisessa hiukkaskiihdyttimissä monissa tutkimus- ja kehityskeskuksissa, kuitu- ja avaruustekniikan aloilla, vuototestauksessa ja syvänmerensukelluksen hengityskaasuna. Heliumia käytetään hitsauksessa suojakaasuna tai sen osana, sekä laserkaasuna.

Maakaasusta valmistettua
Teollinen helium valmistetaan heliumrikkaasta maakaasusta. Useimmat heliumlähteet ovat USA:ssa, Algeriassa, Qatarissa, Australiassa ja Venäjällä. Useat vanhat lähteet alkavat ehtyä. Heliumin kysyntä ja tarjonta maailmanmarkkinoilla ei ole nykyisin tasapainossa. Uusien heliumlähteiden pitoisuudet ovat usein matalia, jolloin talteenoton hinta kasvaa ja kuljetusmatkat pitenevät.